'Yerel tohum toprağı, yerel ürün sağlığı korur!'

Bizler üretici olarak atalarımızın 'BİDER' çıkınındaki tohumlardan, 'İyi Tarım Uygulamalarına' bağlı kalarak ürettiğimiz ürünleri Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına aracısız olarak sizlere sunma uğraşındayız. Sizlerin gönüllü Ata dostları olarak bu zorlu uğraşa ortak olacağınıza olan inancımız tam. Fethiye’nin yerel ürünlerinden yola çıkarak yerel üret, yerel tüket, sağlıklı kal diyoruz.

KOOPERATİF OLARAK NEYİ AMAÇLIYORUZ?

Her türlü doğa koşullarına ve hastalıklara dayanaklı olan yerel tohumları ekerek kuraklık başta olmak üzere bizi bekleyen tehlikelere karşı önlem almanın önemini göstermektir. Toprağın korunması, iyi tarım uygulamaları, yerel tohumların bulunması, çoğaltılması ve gelecek kuşaklara aktarılması önemlidir. Bunun için çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Kooperatif olarak amacımız yerel tohumlardan yola çıkarak üreticiyi yeniden üretime kazandırmaktır. Bunun iki faydası olacaktır. Birincisi yerel tohumlarımızı koruyarak atalık tohumların gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak, gen kaynaklarımızı korumak, İkincisi esas üretici olan küçük çiftçiyi (köylülüğü)canlandırmaktır. Aile işletmesi olan küçük çiftçilik son bulursa ekecek, üretecek kişi bulamayız. Bunun bir örneğini çoban kültürünü yok ederek yaşadık. 

Anadolu’da 13.000 bitki türü vardır. Bunların 3000’i Anadolu’ya özgü olup Anadolu dışında hiçbir yerde bulunmamaktadır (endemik). Ne anlama geldiğini bir kıyaslama ile anlatmak gerekirse İngiltere’de 2000 bitki vardır. Dünyada gıda arzının yüzde 75’i, 12 bitki temelinde oluşmaktadır. Monokültürel tarıma neden olan bu uygulama aslında hastalıklarda da artışa neden olarak, sürdürebilirliği olumsuz etkilemektedir. Gelecek nesillere aktaracağımız atalarımızdan kalan yerel tohumun, her insanın hakkı olan sağlıklı gıdaya ulaşma noktasında tekrar geri vermeye kararlıyız.

Geçmişi tarıma dayanan Fethiye de üretimden vazgeçersek geleceğimizi kaybederiz. Bir nesilden sonraki kuşaklar, tarımdan uzaklaştı. Kaybolmakta olan bizden bir önceki kuşağın o son bilgilerini, tohumlarını depolamamız ve büyük bir bellek yaratmamız lazım ki geleceğe taşıyabilelim.

BUGÜNE KADAR NELER YAPTIK?

Temeli küçük ve orta ölçekli aile işletmesine dayanan, tüm Fethiye halkının yerel tohumdan, sağlıklı bir şekilde beslenmesini hedefleyen bir kooperatifiz. Sağlıklı gıda pazarında yer alabilmemiz için önce üretmemiz,üretimi standart hale getirmemiz ve sürekliliğini  sağlamamız gerektiği bilinciyle yola çıktık. Bize dayatılan dışa bağımlı endüstriyel tarım modeline karşı, yöremizin  kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel tarım kültürünün değerlerini  ön plana çıkartmak istedik. 

Tüm bu hedeflerimizi hayata geçirebilmek için önce;

  • Esenköy’de ÜRETİM TESİSİMİZİ kurduk.
  • TSE’ne müracaat ederek ‘tohum’ anlamına gelen BİDER markasını aldık.
  • Fethiye’nin GÖCELİ TARHANA’sını standart hale getirip ürettik, besin değeri ve kalıntısızlık analizlerini yaptırarak, paketleyip tüketicinin beğenisine sunduk. Tarhanamıza coğrafi yer işareti alabilmek için ilgili kurumlarla temaslarda bulunduk.
  • FETHİYE KAYA İNCİRİ ve FETHİYE TAHİNİ ile ilgili çalışmaları bir merkezde toplamak için bu ürünlerin coğrafi yer işaretini alarak, bu ürünlere değer kazandıran Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile bir protokol imzaladık. Bu iki ürünün de Fethiye’de ilk defa gıda tüzüğüne uygun olarak paketlenip, coğrafi yer işaretini de kullanarak raflardaki yerini almasını sağladık.
  • Fethiye’ye özgü bakliyatlar ve pek çok ürünü BİDER markası ile tüketicimizle buluşturduk.
  • Başta Turunç Reçeli olmak üzere, el yapımı reçellerimizi satışa sunduk.
  • 2021 Ekim ayında Fethiye Belediyesi'nin, Bahriye Üçok Parkı'nda kooperatifimize tahsis ettiği satış noktasında ortaklarımızın ürettiği ürünleri ambalajlayarak görünür kıldık ve halkımızla buluşturduk.
  • Yolu üretimden geçen tüm sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve kişilerle birlikte ortak zemin yaratmak üzere çalışıyoruz.
  • Yerel yönetim olarak kırsal mahallelerde kooperatifinizle birlikte ÖRNEK BAHÇELER kurmak için harekete geçen, kırsaldaki halkımızın ekonomik koşullarının düzeltilmesi, yerel tohumların yaşatılması ve Fethiye’mizin tarımsal değerlerinin ortaya çıkarılması uğraşına giren Fethiye Belediyesi ile bir protokol imzalayarak yola birlikte devam etme kararı aldık.

GELECEK BEKLENTİLERİMİZ VE PLANLARIMIZ NELER?

Fethiye turizminden pay alan işletmelerin girdilerini Fethiye ve Seydikemer’in kırsalından karşılamasını hedefliyoruz. Bu aynı zamanda tarımsal ekonominin canlanmasını, tarımsal sanayinin kurulmasını ve ikinci kuşağın tarıma dönmesini sağlayacaktır. Kentlerin aşırı düzensiz büyümesinin ve tarım arazilerinin yok olmasının önüne geçecektir.

Fethiye kırsalında geçimini küçük ve orta ölçekli aile işletmeleri olarak sağlayan üreticinin ürününe katma değer katmayı hedefliyoruz. Böylelikle 2.nesilin tarım ekonomisine dönmesi ve tarıma dayalı sanayinin oluşmasını sağlamayı çalışacağız.

Fethiye kırsalında geçimini tarıma dayalı üretimden sağlayan küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Fethiye’nin turizm potansiyeli ile tarımsal üretiminin buluşturulmasını, turistik işletmelerin ihtiyaçlarını Fethiye ve Seydikemer kırsalından karşılamalarını önemsiyoruz. 

Böylelikle, yerel ekonominin canlanacağını, talep güvencesi duyan kırsal üreticinin tarıma dayalı sınai üretime de yönelebileceğini, değer bulan tarım arazilerinin düzensiz kentleşmenin rantına teslim edilmeyebileceğini düşünmekte ve yeni kuşakların kendi topraklarında kalarak tarım ekonomisini geliştireceklerine kuvvetle inanmaktayız.

Fethiye tatlarını tekrardan yaratmak ve alışık olduğumuz tatları Fethiye dışında yaşayan Fethiyeliler ve Fethiye sevdalıları ile buluşturmak istiyoruz. Fethiye’ ye gelen misafirlerimize Fethiye tatlarınındın oluşturulacak paketler hazırlayıp sunmak istiyoruz.

             

Sitemize eklenen yeni ürün ve gıda paketlerinden haberdar olmak için, lütfen e-posta adresinizi buraya ekleyin.
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.